30.3.2011

Tutoriaali: Rokokoo-inspiroitunut choker


Heipähei! Tässäpä teille lupailemani tutoriaali. Tämän korun tekeminen ei vaadi lainkaan kuumaliimapistoolin käyttöä (joka on muuten yllättävän haastavaa), ja ompelutaitojakin tarvitaan hyvin vähän. Valmis koru sopii erityisen hyvin sweet- tai himelolitalle, tai muuten vain rokokoosta innostuneelle. Suosittelen, että luet koko tutoriaalin alusta loppuun, ennen kuin alat toteuttaa korua! Nauhan pätkien paljous saattaa hämmentää aluksi, mutta myöhemmin tulevat kuvat valottavat asiaa. Onnea matkaan! ♥

Tarvikkeet:

- noin 1 metri ohutta (esim. 1 cm leveää) taftinauhaa valitsemassasi värissä
- noin 40 cm hieman leveämpää (esim. 2 cm leveää) taftinauhaa valitsemassasi värissä
- Sinulle mieluisa riipus; rokokoo rakastaa kimallusta, mutta muunkinlainen toki käy
- Sakset
- Nauhojen väriin sopivaa lankaa sekä neula
- Väritöntä kynsilakkaa (myös kimaltava käy)


Nauhojen leikkaaminen


Leikkaa nauhat seuraavan kokoisiksi pätkiksi:
- Ohuesta nauhasta yksi noin 4 cm pitkä pätkä, yksi noin 10 cm pitkä pätkä sekä yksi noin 7 cm pitkä pätkä.
- Paksummasta nauhasta kaksi noin 15-16 cm pitkää pätkää.
- Huom: säästä yli jäänyt, pitkä pätkä ohuempaa taftinauhaa! Sitä tarvitaan myöhemmin.

Nauhojen muotoilu ja päättely

Muotoile nauhat seuraavasti:
- Ohut 4 cm pätkä sekä ohut 7 cm pätkä: leikkaa nauhojen päät tasaisiksi, päättele sipaisemalla päihin kynsilakkaa.
- Ohut 10 cm pätkä: ks. kuva. 1) leikkaa nauhan molemmat päät ”käärmeenkielen” muotoiseksi kuvan osoittamalla tavalla ja 2) sipaise päihin kynsilakkaa.
- Paksummat nauhat: muotoile toisen pätkän päät tasaiseksi, toisen päät taas käärmeenkielen muotoisiksi. Muista päätellä kynsilakalla.
- Ohut, pisin nauha: Leikkaa tämänkin nauhan päät käärmeenkieliksi, päättele kynsilakalla.

Tasapäisten nauhojen ompelu rusetin lenkeiksi

Taita molemmat tasapäiset nauhat (sekä ohut että paksumpi) lenkeiksi kuvan osoittamalla tavalla. Ompele nauhan päät yhteen. Älä suotta huolehdi siitä, jos pistosi eivät ole edustuskelpoisia: tämä osa jää valmiissa korussa piiloon.

Tarkistus

Sinulla pitäisi olla nyt seuraavat osaset:
- pitkä pätkä nauhaa, päät muotoiltuna käärmeenkieliksi
- Kaksi lyhyempää nauhan pätkää, ohut sekä paksu, päät muotoiltuna käärmeenkieliksi
- 4 cm pitkä pätkä, päät muotoiltu tasaisiksi
- 2 ommeltua lenkkiä, 1 ohuesta ja 1 paksusta nauhasta.

Lisää nauhojen muotoilua

Ota ohut sekä paksu pätkä nauhaa, joiden päät olet muotoillut käärmeenkieliksi. Taita nauha kuvan osoittamalla tavalla V:n muotoon. Ompele muutamalla pistolla nauha tähän asentoon. Tee tämä sama molemmille pätkille. Tämän kikan avulla nauhat asettuvat kauniimmin kaulaa vasten.

Tarkistus 2

Sinulla pitäisi nyt olla tämännäköiset osat:
- pitkä pätkä nauhaa, päät muotoiltuna käärmeenkieliksi
- Kaksi lyhyempää nauhan pätkää, ohut sekä paksu, päät muotoiltuna käärmeenkieliksi sekä ommeltuna V:n muotoon
- 4 cm pitkä pätkä, päät muotoiltu tasaisiksi
- 2 ommeltua lenkkiä, 1 ohuesta ja 1 paksusta nauhasta.

Rusetin lenkkien muotoilu sekä tampin paikoilleen ompeleminen

Ota ompelemasi lenkit sekä 4 cm tasapäinen pätkä, josta siis tulee rusetin tamppi. 1) Aseta pienempi lenkki isomman päälle niin, että lenkkien ommellut kohdat jäävät rusetin nurjalle puolelle. Mallaa myös tamppi oikealle kohdalle. 2) Ompele tamppi kiinni nurjalta puolelta. 3) Valmis rusetti näyttää oikealta puolelta tältä.

Rusetin alanauhojen kiinnitys kaulan ympäri kiertävään nauhaan

Ota pisin pätkä nauhaa. Taita se kahtia, jotta saat selville nauhan keskikohdan. Voit halutessasi myös merkata keskikohdan lyijykynällä. 1) Ota sitten V:n muotoon ommellut nauhat. Aseta ne niin, että ohuempi nauha on kapeamman päällä. 2) Ompele V:n muotoiset nauhat kiinni pitkään nauhaan (keskikohtaan!), joka siis tulee valmiissa chokerissa kiertämään kaulasi ympäri.

Viimeistely

Etsi käsiisi (kimalteleva) riipuksesi. 1) Ompele se pitkän nauhan keskikohtaan, alareunaan. 2) Ompele lopuksi vielä rusetin yläosa/lenkit paikoilleen nauhan päälle niin, että rusetin yläosa peittää näkyvistä kaikki mahdollisesti epäsiistit ompeleet.

Ta-daa! Olet valmis. :)

Ja nyt, rakkaat lukijani, sana on vapaa! Oliko tästä tutoriaalista mitään hyötyä, tai oliko kenties vain hupia lukea se? Vai oliko se kertakaikkisen kamala? Toivotteko jatkossa lisääkin tutoriaaleja blogiini, vai ettekö missään nimessä haluaa enää nähdä niitä? Kertokaa minulle mielipiteenne. ♥

Translation: This is a tutorial about my Rococo inspired choker. It's only in Finnish, and I am very sorry - but I just couldn't bring myself to translate this wall of text. :D

12 kommenttia:

 1. Käsityöharrastajana tutoriaalisi oli.. no, tylsä, mutta koska esteettisyys paistaa kuvissasi, jaksoin selata sen loppuun. :) Jollekin aivan kädettömälle askartelijalle tutostasi on varmasti hyötyä siistin lopputuloksen saamiseksi!

  VastaaPoista
 2. Candy Starstruck: Kiitos palautteestasi! Kyseisen korun tekeminen on tosiaan varsin helppoa, joten en ihmettele, että kyllästyit. Oikeastaan tuto onkin ehkä suunnattu ihan aloittelevalle askartelijalle, tai sellaiselle varsin surkealle ompelijalle, kuten minä itse. Mukavaa kuitenkin, että kuvat miellyttivät! :D

  VastaaPoista
 3. lisää tutoriaaleja kiitos, minäkään en jaksanut täysin sitä lukea mutta mielestäni aloittelijalle suunniteltu tuto on parempi kuin sellainen missä yksityiskohtia ei kerrota ja jotkut menevät metsään, hyviltä ompelijoilta yksityiskohtaiset ohjeet eivät kuitenkaan ole mistään pois, kuntaas vastakkainen tilanne olisi ikävää aloittelijan kannalta :(

  VastaaPoista
 4. Cinnamonhusky: Kiitos kommentistasi! Katsotaan siis, jos vaikka yritän jatkossakin vääntää jotain pieniä tutoja tänne. ^__^

  VastaaPoista
 5. Lisää tutoriaaleja ehdottomasti! Itse ainakin pidän tuosta tutosta, kun lähes taidoton olenkin. Kivan selkeät ohjeet.

  VastaaPoista
 6. Sinuski: Kiitos! Mukava kuulla, että koet tuton hyödylliseksi. :)

  VastaaPoista
 7. Komppaan siinä, että vaikka kokeneemmat askartelijat ei välttämättä innostu niin aloitteleville tällaiset tutot on aivan loistavia. Osaan tuosta jo napsia sellasia kohtia, joita mm. Terripölössä kysellään aina sillon tällön, esmes toi nauhojen päiden kiinnitys kynsilakalla. Varsinkin noi havainnollistavat kuvat on aivan erinomaisia!

  VastaaPoista
 8. Kaino: Kiitos kommentistasi! Kuten todettua, tämä on suunnattu aloittelijoille, vaikka toisaalta en minä itsekään nyt ihan aloittelija askartelussa ole, ja silti tällaisia askartelen... Ei kaiken tarvitse olla monimutkaista ollakseen sievää. :D

  VastaaPoista
 9. Hello dear!!~~ I wonder if you would ever sell any of the two necklaces!!~~! i would love to buy one!! msg me at grace_115@hotmail.com kay :)

  VastaaPoista
 10. Rakastan sitä! Kiitos <3 Olisi kiva saada lisää.

  VastaaPoista
 11. hei mistä noita riipuksia saa!??!

  VastaaPoista
 12. Juuri tuollaisen tein joskus kaverin Tokyo Mew Mew- lolita versioon :) Kiva tutoriaali!

  VastaaPoista