16.12.2010

Inspiraatiota: Jane Austen

Tänään on tullut kuluneeksi 235 vuotta englantilaisen kirjailijan, Jane Austenin syntymästä.

En kerro tässä sen enempää kirjailijasta itsestään, vaan annan lähinnä inspiraatiovinkkejä häneen ja hänen tuotantoonsa liittyen. (Enemmän Austenista tietää mm. Wikipedia.)

Jane Austenin kirjat kuvaavat ironisen hauskalla tavalla englantilaisen maalaisaateliston elämää. Kuten kaikki tiedämme, lolita tyylinä on ottanut vaikutteita viktoriaaniselta ajalta, jolloin Austen eli. Tämän takia Jane Austenin kirjat ovatkin mielestäni oiva inspiraation lähde loleiluun, ja tietysti ne ovat hauskaa luettavaa myös historiasta yleisesti kiinnostuneille.

Luen itse tällä hetkellä Austenin Ylpeys ja ennakkoluulo -kirjaa. En ole ennen lukenut Austenin teoksia, mutta ainakin Ylpeys ja ennakkoluulo on mielestäni todella mielenkiintoinen ja hyvin kirjoitettu.

Lisäksi BBC on tehnyt tv-sarjoja (ainakin) seuraavista Austenin kirjoista: Ylpeys ja ennakkoluulo, Järki ja tunteet, Emma sekä Mansfield Park.En ole vielä ehtinyt katsoa kyseisiä sarjoja, mutta se on projektini joululomalle! Olen kuitenkin kuullut niistä paljon kehuja, ja uskon, että ovat todella katsomisen arvoisia ja hienosti puvustettuja.

Ylpeys ja ennakkoluulo -kirjasta on tehty myös tuoreempi elokuvafilmatisointi, jonka naispääosaa esittää Keira Knightley.

Kirjailijasta itsestäänkin on tehty elokuva Jane Austenin jalanjäljillä, joka siis kuvaa Austenin elämää. Olen nähnyt sen, ja se oli ihan mielenkiintoinen (joskin aika surullinen myös,) ja tietysti puvut ovat kauniita.

Kaiken tämän lisäksi Jane Austenin elämästä kertoo myös Jane Austenin muistelmat.

Innostukaa siis lukemaan/katsomaan, ja inspiroitukaa! :D

4 kommenttia:

 1. ylpeys ja ennakkoluulo on ihana kirja : )

  VastaaPoista
 2. Nukke: Kiitos kommentistasi! Se on kyllä kieltämättä hyvä. :)

  VastaaPoista
 3. Olen itse obsessoitunut Austen-fani, omistan molemmat mainitsemasi leffat ja tv-versiot olen myös nähnyt ja aion hankkia itselleni. Ylpeys ja ennakkoluulo on erinomainen kirja, ja kannattaa samaan putkeen lukea myös Emma, mikä on tämänhetkinen suosikkini. Järki ja tunteet ja Kasvattitytön tarina kannattaa myös lukea :) Ja mitä pukuihin tulee, itse pidän enemmän ehkä 1995 tv-versiota Ylpeys ja ennakkoluulosta realistisempana ajan tyylissä, mutta leffassa puvuissa on tietty enemmän glamouria. :)

  VastaaPoista
 4. Lotta: Kiitos kommentistasi! Itse olen vasta alkanut tutustua Jane Austenin tuotantoon - joskin minulla on aavistus, että olen ehkä lukenut Ylpeys ja ennakkoluulon ennenkin! Luen niin paljon kirjoja, etten aina muista, vaikka olisin jo joskus lukenut kirjan. Niin tai näin, kuten sanottu, aion joululomalla uppoutua Jane Austen -maratoniin BBCn sarjojen muodossa. Odotan sitä (ja joululomaa yleensäkin) innolla! :D

  VastaaPoista