14.3.2010

Rokokoo, 1.osa: Sisustus, taide ja arkkitehtuuri

Aluksi: Minä ja Päivänvarjon alla –blogin Mimi päätimme tehdä eräänlaisena yhteisprojektina esittelyt kahteen historialliseen aikakauteen. Minä otin luonnollisesti teemakseni valoisan kepeän rokokoon, kun taas Mimin vastuulle jää synkeän elegantti viktoriaanisuus. Sarjassa on kolme osaa, joista jokainen käsittelee hieman eri asioita. Pyrimme myös huomauttamaan, mitä yhteistä käsittelemillämme aiheilla on nykypäivän lolita-muodin kanssa. Toivottavasti nautitte! Käykää toki kurkkaamassa myös Mimin postaus hänen blogistaan.

***

Rokokoo on tyylisuuntaus, joka syntyi Ranskassa 1700-luvun aikana. Rokokoo oli eräänlainen vastalause sitä edeltäneen barokin synkälle jäykkyydelle. Rokokoon aikana korostettiin iloisuutta, avoimuutta sekä kepeyttä ja välteltiin vakavamielisyyttä, mikä näkyi mm. loisteliaina juhlina ja naamiaisina, mutta toki paljon muussakin. Tämä rokokoolle tyypillinen ilonpitohan elää omalla tavallaan nykyajan sweet lolitassa: eikö meistäkin ole hauskaa pitää teekutsuja sekä pukeutua pastellisävyisiin, pitsillä kuorrutettuihin ja ylellisiin asuihin?

Rokokoon aikana oli myös suosittua eräänlainen ”paluu luontoon”, mikä tarkoitti lähinnä sitä, että aateliset nauttivat eväsretkistä ja hitaista kävelylenkeistä ”luonnon helmassa” – toisin sanoen lähinnä palatsiensa puutarhoissa. Suuri osa rokokoo-taiteesta käsitteleekin nimenomaan tätä luontoteemaa (ja samalla vaatteiden loisteliasuutta). Jos siis haluat eläytyä hetkeksi rokokoon maailmaan, lähde ystäviesi kanssa ylelliselle piknikille johonkin kauniiseen puistoon, tai miksei metsäniityllekin. Muista toki ottaa mukaasi hienoin posliiniastiastosi – sekä tietenkin palvelijat, jotka kantavat kaiken!

"Keinu", Jean Honoré Fragonard'n taideteos 1700-luvulta.

Mikään ei varmaankaan kuvasta rokokoon henkeä paremmin kuin Versaillesin palatsi Ranskassa. Se on myös malliesimerkki rokokoon sisustusmieltymyksistä.

Versailles'n palatsin peilisali.

Rokokoo-sisustukselle oli ominaista aikakauden rönsyilevä kepeys. Huolettoman valoisat pastellisävyt, kukkakuosit ja kulta olivat Se Juttu.

Kuningattaren makuuhuone.

Rokokoon aikana oltiin myös kovasti innostuneita eksoottisesta Kiinasta. Tämä näkyi posliinisissa teeastiastoissa ja teepaviljongeissa.

Marie Antoinette'n ensimmäinen teesetti Ranskan hovissa.

Entä miten Juuri Sinä saat kotiisi/huoneeseesi ripauksen rokokoon henkeä? Harvalla meistä on varaa uusia koko sisustus kerralla antiikilla tai uusantiikilla, mutta pienillä yksityiskohdilla saa jo paljon aikaan.

Kankaat: verhojen, mattojen tai päiväpeiton vaihtamisella on jo suuri vaikutus huoneen ilmapiiriin. Etenkin, jos osaat ommella verhot ja päiväpeiton itse, saat juuri sellaiset kuin tahdot. Suosi röyhelöitä, valoisia pastellisävyjä ja kultaa. Olen nähnyt esimerkiksi Stockmannilla myynnissä kultaisia köysiä suurine päätytupsuineen, joilla voi vetää verhot syrjään – ne olisivat mahtava kaveri suloisten, vaaleanpunaisten tai kukkakuosisten verhojen seuraksi.

Huonekalut: Siinä, missä kenelläkään ei ehkä ole varaa antiikkiin, voi huonekaluihinkin panostaa hieman. Suosi valkeaksi maalattuja tai vaaleaa puuta olevia kalusteita. Kaikenlaiset koristukset, koukerot ja kiemurat ovat ajan hengen mukaisia. Huonekaluja voi myös tarpeen vaatiessa maalata itse (tietenkin asiaankuuluvilla maaleilla!), eikä se oli kovin vaikeaa.

Runsaat yksityiskohdat: Tämä kohta on kaikkein helpoin toteuttaa, ja sopii pikkuisellekin budjetille. Etsi kirppareilta (ja miksei tavallisistakin kaupoista) pieniä, sieviä esineitä, joilla saat sisustettua huoneeseesi rokokoon yltäkylläisyyttä. Posliiniesineet, kauniit soittorasiat, kukkamaljakot, koristeelliset kynttilänjalat ja kultakehyksiset peilit ovat täydellisiä tähän tarkoitukseen.

Bonus – kauniit teekupit: Näitäkin on helppoa löytää kirppareilta, usein oikein hienoja saa kohtuullisen edullisestikin. Älä murehdi kokonaisen sarjan keräämisestä; voit hyvin ottaa mukaasi myös eriparisia kuppeja, kunhan itse pidät niistä. Minä olen esimerkiksi ottanut teeastioiden keräilyssäni teemakseni kullan ja kukkaset. Ei ole mitään väliä, minkälainen kuppi on, kunhan itse pidän siitä ja siitä löytyy kultausta ja/tai kukka-aiheita. Olen tosin jo lipsunut teemastani niin, että minulla on myös kiinalainen, vaaleanpunainen lohikäärme-kuvioitu astiasto…

6 kommenttia:

 1. Paljon hyödyllistä tietoa ja paljon kauniita kuvia.Minäkin pidän teekupeista.Kultaiset ja kukat ovat minunkin lemppareita:)

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista! Teekupit ovat kerrassaan ihania, minun suurin aarteeni kuppien saralla ovat pikkuriikkiset ohuen ohutta posliinia olevat, _vaaleanpunaiset_ teekupit kukilla ja kultauksella. :D

  VastaaPoista
 3. Rokokoo on kaikista näistä aikakausista mun ultimate lemppari! <3 Ihanaa kun teet siitä tällaisen yhteenvedon!

  VastaaPoista
 4. Rokokoo on minunkin lempparini! :3 Mukavaa, että tykkäsit jutusta. Ja, kuten alussa mainitsin, tähän juttusarjaan tulee vielä kaksi osaa liittyen myös rokokoohon! ;D

  VastaaPoista
 5. Mielenkiintoinen postaus, tässä oli paljon hyödyllistä tietoa!

  Olen itse kovin kiinnostunut Rokokoosta ja tämä sai minut innostumaan vieläkin enemmän~

  Kiitoksia tästä~!

  Innolla lisää odottaen, ~janjan~ 8)♥

  VastaaPoista
 6. Kiitos kommentistasi, ja mukavaa että postaukseni inspiroi sinua! Lisää teemaan liittyen tulee tosiaan tämän vuoden aikana. ^^

  VastaaPoista