25.6.2011

Kesälukemista: "Madame de Pompadour - Äly, kauneus, valta"

”Muotiin oli tulossa ’uusi tyyli’, rokokoo: leikkivää eleganssia, vaaleita ja iloisia värejä, perhosen siiven keveyttä.”

Olen aika varma, että osa teistä lukijoista alkaa olla kurkkua myöten täynnä rokokoo-intoiluani, mutta koska uskon, että lukijoideni joukossa on myös niitä, jotka ovat kiinnostuneita kyseisestä aikakaudesta (tai historiasta yleensäkin), niin jatkan intoiluani edelleen. :D

Sain jokin aika sitten luettua loppuun Herman Lindqvistin kirjoittaman kirjan Madame de Pompadour – Äly, kauneus, valta. Ja, kuten arvata saattaa, kirja on loistavaa luettavaa kenelle tahansa rokokoosta tai historiasta innostuneelle!

Kirjan takakannessa luvataan, että ”Herkulliset anekdootit ja yksityiskohtaiset kuvaukset palatsi-elämästä herättävät aikakauden eloon.” Kirja kyllä totisesti lunastaa lupauksensa! Madame de Pompadour on kirjoitettu niin mukaansatempaavasti, että tuntuu melkein siltä, kuin lukisi romaania.


Kirja antaa aivan uuden näkökulman yhteen historian tunnetuimmista rakastajattarista. Ennen kirjan lukemista mielikuvani Pompadourista olivat epämääräiset, jopa hieman kielteiset; kirjan luettuani ymmärsin, miten valtava merkitys madame de Pompadourilla oli koko rokokoon kannalta. Käytännössä rokokoo-kausi heijastelee kaikkea, mistä Pompadour piti ja mitä hän arvosti – häntä nimitetäänkin kirjassa ”rokokoon kummiksi”. Madame de Pompadour oli oman aikansa tyyli-ikoni sekä arkkitehtuurin, kirjallisuuden ja taiteen suosija ja tukija.


Lisäksi hän oli oman aikansa suurin poliittinen vaikuttaja, joka käytännössä katsoen hallitsi koko Ranskaa – kuningas itse kun vietti mieluummin aikaansa metsästäen. Häntä syytettiin turhaan kaikista kuninkaan tekemistä virheistä, ja kun hän teki hyviä päätöksiä, vei kuningas kaiken kunnian niistä. Madame de Pompadour pysyi kuninkaan suosiossa vielä sittenkin, kun he eivät enää olleet rakastavaisia – hän siis todella osasi pelata korttinsa oikein.

Sokerina pohjalla kirjassa on monia kauniita kuvia paitsi madamesta itsestään ja muista ajan henkilöistä, myös rakennuksista ja esineistä. Tämän jutun kaikki kuvat ovat kirjasta; ja kaikissa näissä kuvissa esiintyy madame de Pompadour.

P.S. Hauskaa juhannusta kaikille! :D

Translation: This post is just a book tip. The book I’m discussing tells about Madame de Pompadour and is written by Herman Lindqvist, but I’m not sure, has the book been translated into English. Anyway, it is a very good book, so good that it feels almost like reading a novel! The book also features many pictures of madame de Pompadour herself and many other people too. All pictures in this article are from the book, and all of these are of madame de Pompadour. This book really helped me to understand better, what a huge influence madame de Pompadour had for entire Rococo! So if you happen to find it in English, I recommend that you read it.

5 kommenttia:

 1. Kiva, että postasit tämän!
  Etsin tätä kirjaa toukokuussa nähtyäni mainoksen lehdessä, mutta unohdin sen sitten.
  Huomenna kirjastoon jos löytyisi. :D

  VastaaPoista
 2. Olet saanut sisälläni syttymään innon kipinän lolitaan sekä rokokoohon ja muihin aikakausiin, joita ennen pidin karmean ikävystyttävinä aikakausina. Asusi ovat olleet oikein suloisia. Jään innolla odottamaan seuraavaa postaustasi. :)

  VastaaPoista
 3. Tuo kirja näyttääkin kivalta, pitäisi varmaan katsoa jos kirjastossa olisi, historia kun on aina ollut lähellä sydäntäni. <3
  Ihan vain vinkiksi, jos et ole vielä lukenut Kaunis turhuus nimistä kirjaa niin kannattaa.

  VastaaPoista
 4. Siivekäs: Kiitos! Sydäntälämmittävää (vaikkei tällä säällä lisää lämpöä kaivatakaan! XD) kuulla tuo, olen otettu. <3

  FullMoon: Kiitos vinkistä! Satutko muistamaan, kuka sen on kirjoittanut? Kyselen kirjastosta, josko heillä olisi. :D

  VastaaPoista