15.1.2012

Lolita - aina yhtä trendikäs

On tosi upeaa – ja myös hieman pelottavaa - huomata harrastaneensa tiettyä tyyliä niin kauan, että on päässyt itse seuraamaan sen kehitystä – ja trendejä, jotka lolita-maailmassa vaihtuvat valtavirtamuotia hitaammin, mutta vaihtuvat silti vääjäämättä. Tämä juttu on kirjoitettu hieman kärjistäen ja huumorinpilke silmäkulmassa, mutta kaikki nämä trendit ovat oikeasti tapahtuneet.

2005-2006

Kaikkein eniten muodissa on gothic-lolita. Kaikki huokailevat Suomessakin Moi-memê-moitién vaatteiden perään. Mikään brändi ei vielä kuitenkaan toimita lolita-vaatteita suomeen. Suomalaisia, tyyliin sopivia ompelimoyrityksiäkään ei vielä oikeastaan ole.

Räväkkä ja huomiota herättävä musta-valkea väriyhdistelmä on hienointa, mitä kukaan kuvitella saattaa. Erityisen upeaa on valkea pitsi mustaa pohjaa varten. Isot, neliskulmaiset headdressit ovat uusinta huutoa, ja kengiksi valitaan sellaiset platformit, että kumma, jos ei nilkat murru. Meikki on suhteellisen luonnollinen, vaikka satunnaisia Mana-huulia vilahteleekin. Hiukset kiharretaan nukkemaisille korkkiruuveille – mitä tiukemmat ja täydellisemmät kikkarat, sen parempi.

2007-2008

Tämän hetken kuumin brändi on ehdottomasti Baby, the Stars Shine Bright, joka alkaa myös toimittaa tavaraa ulkomaille. Suomen lolitoille aukeavat aivan uudet taivaat. Brändi-vaatteen omistaminen ei enää ole niin harvinaista, vaan niitä alkaa näkyä täällä maailman laidallakin. Nouseva tyyli on kiistattomasti sweet-lolita, pastellisävyt ovat pop.

Meikki muuttuu kenties vielä luonnollisemmaksi. Paksuja, dramaattisia rajauksia yläluomella paheksutaan ja alaluomen rajaaminen on suorastaan rikollista toimintaa. Hiuksetkin muuttuvat luonnollisemmiksi, vaikka niiden on toki oltava huolitellut. Mennyttä ovat entisaikain luonnottomat korkkiruuvit. Isoa, kuohkeaa lainetta sen olla pitää!

Tällä hetkellä kenties suurin trendi ovat kakkukorut. Makeannälkä pyyhkäisee yli kansan! Yksi jos toinenkin alkaa haalia – ja askarrella – leivoskoruja. Asustaminen alkaa mennä jopa överiksi; leivossormuksen voi pujottaa vähintään joka toiseen sormeen.

2008-2009

Sanoiko joku Baby, the Stars Shine Bright? Se on nyt niin out, ja joka tytöllä pitää olla yllään Angelic Prettyn uusin printtiluomus. Mitä enemmän se näyttää lastenhuoneen tapetilta, sen ihanampaa. Kaikkea pitää nyt olla paljon, enemmän on enemmän! Asusteita saa lappaa päälleen kaksin kourin.

Luonnollinen meikki on eilispäivää. Nyt naamaan liimataan niin timanttia kuin useita pareja tekoripsiäkin, kajalia saa olla ja rutkasti, posket punataan kuin rokokoon aikaan konsanaan. Tukkaa pitää olla niin paljon, että päätä särkee! Erityisen muodikkaita ovat split wig:it, siis kaksiväriset peruukit. Rohkeimmat värjäävät oman tukkansakin tämän trendin mukaan! Kokonaisuus kruunataan tekokynsin, joissa voi roikkua kaikkea kultaketjuista joulukuusenkoristeisiin.

Pastellivärit ovat edelleen kivoja, mutta hei, niihinhän voisi yhdistää vaikka kirkkaan punaista, tummansinistä, vaaleankeltaista… värien käyttö käy ennennäkemättömän luovaksi, vaikka mätsäämisen kanssa pitää silti olla tarkkana. Rohkeimmat ottavat inspiraatiota gyary-tyyleistä. Himegal ja lolita kohtaavat, ja viihtyvät hyvin yhdessä.

Jostain kantautuu jo huhuja classic-lolitan noususta… noinkohan se voisi tapahtua? Sitä odotellessa sukeltakaamme pää edellä korulootaan.

2010-2011

Classic-lolitan tähti alkaa tosiaan kohota. Innocent World, Juliette & Justine ja muut elegantimmat brändit saavat aiempaa enemmän ihastelua osakseen. Myös otome-tyyliset merkit, kuten Milk ja Jane Marple, alkavat saada huomiota.

Meikissä ja hiuksissa palataan luonnollisempaan suuntaan. Isoa tukkaa ihastellaan yhä, mutta kaksivärisyys on jo kenties liian räikeää? Trendikkäimmät ottavat tyyliinsä vaikutteita sellaisista romanttisista, tyttömäisistä tyyleistä kuin mori girl ja dolly kei.

Suurin yksittäinen villitys kohdistuu bambi-kuosiin, etenkin turkiskaulusten muodossa.

Translation: Sorry, once again I was too lazy to translate a post that is so long. :( In this post I'm talking about the different trends in lolita, and particularly how they were in Finland.

Also wanted to let everyone know that there might be fewer posts from now on, as I'm awfully busy with my studies, but I'll try my best to find some time for this blog too.

7 kommenttia:

 1. Tosi mukava postaus ja aivan tottahan tämä on:D! Mitäköhän nyt vuosi 2012 tuo tullessaan? Sitä odotellessa...Aaa, tietenkin punk-lolitaa!!! Maybe, kuka tietää???
  Onnea koulun kanssa:>!

  VastaaPoista
 2. Itse asiassa Baby kyllä toimitti tuotteita vuonna 2006 Suomeen, tilaus tosin oli huomattavasti hankalampaa kuten parista terriblen joukkotilauksesta selviää. Myöskin pari suomalaista lolivaatteita ompelevaa yritystä oli, kuten esim. Morgana Designs joka ei tosin enää taida lolimekkoja ommella.

  Vielä 2008 Baby oli aika Kova Juttu ja ennen AP:n OTT-sweetiä kaksivärisine peruukkeineen fairy kei ja "decololi" oli kovassa jöössä. Todellisia överisweettareita ei Suomen skenessä näkynyt muutamaa poikkeusta lukuunottamatta ennen kuin 2009-2010, vaikka AP:n Toy Parade ilmestyikin 2007.
  OTT-Sweetin ohella alkoi myös goottilolitan uusi nousu vähän vastalauseena, koska kaikki ei halunneetkaan leikkiä enää samoissa piireissä.
  Ironisesti tosin sama överiys, josta sweetlolitaa syytettiin niin on vyörynnyt myös ~elegantimmeiksi väitettyihin classiciin ja gothiciin :D.

  VastaaPoista
 3. Iris: Kiitos!

  Anonyymi: Kiitos korjauksista! En tehnyt mitään taustatutkimusta, vaan heitin ihan ulkomuistista, miten asiat suunnilleen meni - siksi siis näemmä muutama virhe. Toisaalta vaikkei OTT-sweettejä näkynyt muutamaa poikkeusta lukuunottamatta, silti trendi oli jo saapunut tuolloin Suomeen, vaikkakin hissuksiin. Olet muuten ihan oikeassa siinä, että gootti ja classic ovat myös siirtymässä näyttävämpiin sfääreihin. Toisaalta minusta minkä tahansa lolityylin, myös sweetin (ei ehkä OTT, mutta muuten), voi toteuttaa sekä elegantisti että näyttävästi yhtä aikaa. :)

  VastaaPoista
 4. Minä todella toivon että ne kamalat peruukit joita aina haukutaan secretseissä poistuisivat kokonaan pois lolitasta... Ole kiltti caramea älä koskaan hanki sellaista!

  VastaaPoista
 5. Anonyymi: Tarkoitatko kaksiväristä peruukkia (split wig)? Ole huoleti, on aika varmaa, etten ikinä hanki sellaista. Ei se oikein sopisi tyyliini. :P

  VastaaPoista
 6. Mustavalkoinen old-school--> Keskiaikainen lolita!
  Baby valtaa alaa--> Renessanssin oppien mukainen "täydellinen lolita"!
  Angelic Pretty happens--> Barokki ohitetaan ja ROKOKOO RÄJÄHTÄÄ
  Classic lolita - röyhelötaantuma--> Kertaustyylit ja uusklassismi korostavat simppeliä mutta viimeisen päälle harkitusti laitettua lolitaa!

  ...Ja näin lolita onkin vain kulttuurihistoriallisesti korrekti mukaelma Euroopan taideilmiöistä! Beware, seuraava suuri muotiala onkin modernismi. Pilvenpiirtäjälolitaa odotellessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Serina: Rakastan teoriaasi, joskin toivottavasti sentään funkkis jää välistä suosiolla... XD

   Poista