18.5.2011

”Vau, asusi on tosi persoonallinen!” – Eli kuinka saada lolita näyttämään Sinulta

Olen yleensä pyrkinyt välttämään kaikenlaisten ”Näin Toteutat Oikeanlaista Lolitaa” –ohjeiden julkaisemista blogissani, sillä niitä on helppo löytää muualtakin, eikä sellaista kyllä ole tulossa nytkään, mutta...

Aloin kuitenkin eräänä päivänä pohtimaan, mikä tekee lolita-asusta juuri minun silmissäni kauniin, ja tajusin, että ihailen todella paljon vain sellaisia asuja, jotka ovat kantajansa näköisiä.

Se on mielestäni lolitaa parhaimmillaan, että joku kykenee leikittelemään lolita-tyylillä – tyylillä, jossa on edelleen hyvin ankarat ”säännöt”. Jos sääntöjä rikkoo liikaa, asu ei ole enää lolitaa.

Miten siis rikkoa sääntöjä ”oikein”? Miten tehdä lolita-asuistasi juuri Sinun näköisiäsi ilman, että asu lakkaa olemasta lolitaa? Tässä muutama keino.

Älä ole liian brändiuskollinen. Joo, moni teistä varmaan ajattelee nyt, ”että olet sinäkin paras puhumaan!!11”. Kyllä, olen jossain määrin brändiuskollinen – kolmelle eri brändille. Jo pelkästään yhdistelemällä eri lolitabrändien vaatteita saat huomattavasti persoonallisempia asuja, kuin suosimalla vain yhtä merkkiä. Mistä pääsemmekin kätevästi kohtaan kaksi…

Käytä myös offbrand-tuotteita. Enkä tarkoita tällä pelkästään Bodylinea ja muita halpislolitavaatteita myyviä puljuja. Tämä voi kuulostaa kliseiseltä, mutta ihan oikeasti tavallisista vaatekaupoista voi tehdä todellisia löytöjä – etenkin suloisten korujen ja kenkien saralla! Tavallisten kauppojen lisäksi myös kirppareilta voi löytyä vaikka mitä.

Etsi käsiisi vintagea. On täysin turhaa kuvitella, että vintage-vaatteet sopisivat täydentämään vain gothiclolitan garderoobia. Yksi ehdottomista suosikkivaatteistani on vaaleanpunainen, pyöreäkauluksinen vintage-paita, joka sopii melkein mihin tahansa sweetloliasuun! Tästä päästäänkin sitten erittäin näpsäkästi seuraavaan kohtaan, eli…

Selaile Etsy:ä. Etsy on mitä loistavin paikka niin persoonallisten vaatteiden kuin asusteidenkin – ja arvasitkin jo – myös vintagen metsästykseen! Käyttämällä hakusanoja sieltä löytyy vaikka mitä. Ja vaikkei raaskisikaan tilata mitään, Etsystä saa aivan ilmaiseksi inspiraatiota.

Jos olet design-tuotteiden ystävä, mikset yhdistäisi asuusi myös muiden kuin lolita-brändien designia? Vivienne Westwood:in yhdistäminen lolitaan alkaa olla jo klisee – niin, arvaattekin varmaan, mitä ehdottaisin sen sijaan? Minna Parikkaa tietenkin – tai mikä tahansa muu designer, josta satut pitämään!

Tee, tuunaa ja askartele itse. Mikä olisikaan varmempi tapa saada uniikki, täysin sinun näköisesi vaate tai asuste, kuin tekemällä se itse? Jaa-a, en minä vain tiedä. Vaikket osaisikaan tehdä kokonaista mekkoa itse (en minäkään osaa!), niin asusteiden askartelun taidon oppii nopeasti. Kuumaliimapistooli – tai hienostuneemmille neulaa ja lankaa – vain esiin ja menoksi. ;)

Pidä silmällä valtavirtamuotia. Moniko teistä kavahti kauhulla taaksepäin? :D Niin minäkin aikoinani, vaan en enää. Mielestäni kaikenlainen muoti – kyllä, myös ”tavallinen” – on hyvin inspiroivaa. Kun tiedät, mitä muualla muotimaailmassa tapahtuu, voit poimia kunkin kauden hiteistä omat suosikkisi ja soveltaa niitä lolitaan (tai mihin tahansa tyyliin, josta satut pitämään).

Älä pidä silmällä lolitan muotivirtauksia, ainakaan liikaa. Varmin tapa näyttää samalta kuin kaikki muutkin on, tuota, se että näyttää samalta kuin kaikki muutkin. Vaikka eriväriset peruukit olisivatkin juuri nyt in, se ei tarkoita, että sinun täytyy myös hankkia sellainen. Kannattaa tiedostaa, mikä on milloinkin suosittua, ja poimia siitä itselleen se, mistä itse pitää – ja mikä sopii omaan tyyliin – ja keksiä vielä kaupanpäälle jokin persoonallisempi tapa soveltaa sitä. Niistä asioista, joista pitää, ei tarvitse sesongin päätyttyä luopua. Kakkukorut ovat aika out nykyään, mutta minä käytän sellaisia edelleen silloin tällöin, koska ne ovat söpöjä. :D

Inspiroidu vuodenajoista. Olisi aika tylsää näyttää aivan samalta vuoden ympäri. Seuraa siis vuodenaikoja. Kehitä tyyliisi tiettyjä elementtejä jokaiseen vuodenaikaan, ja käytä niitä. Rakastatko samettia? Se sopii talveen! Sykkiikö sydämesi myös päivänvarjoille? Luonnollisesti ne käyvät kesään. Myös erilaisilla hienovaraisemmilla teemoilla voi saada vuodenaikojen tunnelmia asuihinsa: syksyyn käyvät marja-, omena- ja lintu-teemat, kesään erilaiset kukat, perhoset ja makeiset, talveen lumihiutaleet… Näitä voi lisätä asuihinsa vaikka erilaisten asusteiden muodossa! Lumihiutaleen muotoiset korvikset, anyone? (Kyllä, minulle, kiitos!)

Inspiroidu kaikesta muustakin. Netti on pullollaan kauniita kuvia! Tumblr:it, we♥it, erilaiset blogit, wanha & tuttu Google… Tee tietokoneellesi kansio, johon keräät sinua miellyttäviä kuvia, ja ota niistä sitten vaikutteita ja ideoita pukeutumiseesi. Etsi inspiraatiota myös netin ulkopuolelta. Lue kirjoja, selaile lehtiä, innostu historiasta, katsele ohikulkevia ihmisiä, vangitse huoneen tai maiseman tunnelma asuusi, ihastu ystäviesi tyyleihin… mutta älä silti matki heitä. ;D

Leikittele, ole luova. Nyt, kun olet imenyt itseesi mahdollisimman paljon inspiraatiota, on aika ottaa se käyttöön. Jos lolitasta puhutaan, kannattaa pitää asun peruselementit kunnossa – näistä tärkeimpänä hameen oikea pituus, puffuus ja muoto, yada yada, tiedätte kyllä. Kun asun runko on lolitaa, voi sen ympärille lisätä kaikkea sitä, mistä itse pidät! Jos jokin asia on sinulle mieleen, älä ajattele ”tämä ei ole lolitaa” – ajattele mieluummin: ”Tämä ei ehkä ole lolitaa, mutta minä saan sen sopimaan lolitaan”!

Älä kangistu kaavoihin. Kehitä tyyliäsi, tule aina vain paremmaksi ja etenkin ihanammaksi, kokeile uutta! Vaikka jokin asia ei tänään olisi sinun tyyliäsi, se ei tarkoita, etteikö se huomenna voisi ollakin.

(No) Translation: Sorry, the lazyness won again. I just couldn’t bring myself to translate this wall of text. I’m terribly sorry, and will try to be a better translator next time. ;) For those who are curious, the text is all about how to become a more unique lolita.

5 kommenttia:

 1. Luckily, we have Google Translate ;)
  Although it doesn't translate perfectly, I could understand your text very well. Interesting tips! I like that you promote uniqueness instead of going with every trend.

  VastaaPoista
 2. Tää oli taas kerran tosi ihana ja luova postaus! Tästä sai (ainakin minä!) tosi paljon inspistä uusien asujen luomiseen: ). Jep, kannattaa olla oma itsensä ja pukeutua sen mukaan; )!

  http://cherryblog-cherry.blogspot.com/

  VastaaPoista
 3. Amoris: Thank you very much! Yep, it's good to have google translator, so it's okay for me to be lazy sometimes. It just gets so hard to translate this long texts!

  Cherry: Kiitos! Minusta on kiva kuulla, että inspiroiduit tekstistä! :)

  VastaaPoista
 4. Tosi kiva ja hyödyllinenkin postaus. :) Olen itse samoilla linjoilla tässä asiassa, persoonallisia asuja jää aina katselemaan pidemmäksi aikaa, eikä tyyli kehittyisikään samalla tavalla jos niitä rajojen rikkojia ei olisi. Vintage näyttää tosi ihanalta yhdistettynä lolitaan samoin kuin "tavalliset" korkkaritkin ja kaikenlaiset erikoiset asusteet ♥

  VastaaPoista
 5. nalle: Kiitos kommentistasi! Olet aivan oikeassa. :)

  VastaaPoista