1.3.2009

Ehostuksen evoluutio lolitassa

Eli lyhyt katsaus lolitaharrastajien meikkaus- ja hiustenlaittotottumuksiin eilen, tänään ja huomenna.

Kun aloitin loleilun, tuntuivat kaikki lolitat (etenkin sweettarit) vannovan luonnollisen, kevyen ja siistin meikin nimeen. Sweetlolitan ei tullut kuuloonkaan käyttää kajalia tai eyelineria, ja gothiclolillekin "sallittiin" vain vähän raskaampi meikki (ellei nyt kyseessä ollut jokin Mana-cosplay). Muistan itsekin, että muutamia vuosia sitten meikkaamiseen meni huomattavasti vähemmän aikaa kuin nykyään. Huolellinen pohjustus (meikkivoide&puuteri), ripsiväri ja kevyt sipaisu luomiväriä riitti. Yleisesti ottaen luonnollisuutta taidettiin pitää suloisena. Myöskään kampaukset eivät olleet niin painovoimaa uhmaavia kuin nykyään; riitti, että kampaus oli huoliteltu ja suloinen, sen ei tarvinnut olla luonnottoman iso tms.

Sittemmin ehostustrendit ovat muuttuneet aina vain raskaammiksi. Tällä hetkellä tuntuu olevan vallalla käsitys, että enemmän on - noh, enemmän. Monet lolitat, myös sweetit, meikkaavat paljon näyttävemmin kuin ennen. Kuvioihin ovat tulleet tekoripset ja -kynnet sekä erilaiset hiuslisäkkeet ja peruukit. Mitä suurempi tukka, sitä enemmän ihastelevia huokauksia saa osakseen. Nykyään minulta saattaa hyvinkin mennä lähes tunti meikkaamiseen loleulua varten - vaikka asuni sattuisi olemaan sweettiä. Itsekin käytän tekoripsiä mielelläni. Nykyään myös rajaukset kuuluvat lolimeikkiini aina.

En väitä, että ehostustapojen muutos lolitassa olisi välttämättä paha asia. Lolitatyylit, myös sweet, ovat sen verran näyttäviä, että etenkin röyhelöisimpiin asuihin sopii näyttävä meikki ja kampaus, kynnetkin. Toisaalta näyttävä meikki saattaa myös tuoda lisää särmää yksinkertaiseenpaankin asuun. Kuitenkin laittautuminen vie nykyään paitsi enemmän aikaa, myös rahaa. Lolita on tyyli, joka nieli noita molempia valtavasti jo ennen näiden nykyisten trendien tuloa. On kuitenkin hienoa nähdä ihmisten panostavan asukokonaisuuksiinsa meikkiä ja hiuksia myöten.

Mitäköhän tulevaisuus tuo tullessaan? En jaksa uskoa, että enää voi tulla kovin paljoa raskaampia trendejä, sillä meikkiä ja tukkaakaan ei voi loputtomiin lisätä ilman, että se alkaa jossain vaiheessa näyttää naurettavan tökeröltä. On tietysti mahdollista, että ehostustavat säilyvät kutakuinkin samanlaisina. Toisaalta olen huomannut, että lolitassa trendit muuttuvat vääjäämättä. Gothiclolitakauden jälkeen alettiin suosia sweettiä, ja nyt tuntuu gothiclolitan arvostus ja suosio palaavan hiljalleen. Joten ehkä muutaman vuoden päästä aletaan taas palata luonnollisemman ehostuksen suuntaan.

2 kommenttia:

 1. Veikkaan, että muutos johtuu ihan vaan siitä että tyyli kehittyy. Vaatimustaso nousee koko ajan, kun tyyli yleistyy ja lolitat muuttuvat "paremmiksi" päivä päivältä, ja koska asut ovat päässeet kehityksensä "huippulle" (=asut näyttävät lolitalta ja niissä ei ole tyypillisiä mokia, monilla on brändiä ja Suomessa on useampi kymmenen lolitaa, jotka asujensa puolesta voisivat olla Biblen sivuilta repäistyt), on aika panostaa johonkin muuhun, jotta erottuisi edukseen massasta. Myöskin mielikuva lolitan esikuvista muuttuu. Ennen monen idoli saattoi olla vaikkapa Kana, joka meikkaa kohtuullisen kevyesti, mutta viimeaikoina tyyli-idoleiksi ovat nousseet "oikeat" ihmiset, mm. Japanilaiset superlolit (eli ns. "AP-lolit", joilla on asut ja hiukset ja meikit kaikki niin viimeisen päälle ja yli vedetty kuin olla voi), joita ihastellessa inspiroituu itsekin kokeilmeaan hiuslisäkkeitä ja tekoripsiä ja iiristä suurentavia piilareita. Myöskin muut suomalaiset lolit inspaavat, ja kun joku skenen julkkiksistä keksii tupeerata tukkansa leijonan harjaksi ja pistää pidemmät tekoripset kuin kellään, fanit ja stalkkerit ja jopa kaverit tekevät saman perässä, hekäpä hieman eri variaatioin.
  Monessa muussakin muodissa on havaittavissa sama ilmiö, että ensin keskitytään pelkkiin vaatteisiin, mutta kun asu on täydellinen tai ainakin mahdollisimman hyvä, on keksittävä jotain uutta. Myöskin tyylitaju kehittyy tyylin mukana, ja jokainen muotia aktiivisesti harrastava huomaa ennenpitkään että nätti ehostus ei ole pahaksi kenellekään (vaikka olisikin luonnonkaunis), ja laitettu tukka tuo asuun kummasti särmää.
  En kuitenkaa usko että rajakukset tästä enää paksunevat tai ripset pitenevät. Veikkaan, että seuraavaksi panostetaan yksityiskohtiin, kun kokonaisuus alkaa tukan, meikin ja asun kohdalla olla täysi kymppi; lolit tuhlaavat tunteja aikaa saadakseen timanttitarrat juuri oikeaan kohtaan silmäkulmassa, ja pujottavat pieniä helmiä hiuksiinsa satamäärin...
  Tai sitten trendi hiipuu, ja kierto alkaa alusta. :P

  VastaaPoista
 2. Niinpä niin. En osannut pohtia asiaa loli-idolien kannalta, kun olen itse niin vieraantunut heistä - minulla ei ole varsinaisia loli-idoleja, enkä seuraa Japanin superlolien touhujakaan. :)Yleensäkin ihailen ihmisessä ulkonäköä enemmän fiksuja ja kauniita mielipiteitä ja ajatuksia.

  VastaaPoista