5.11.2011

Kirjavinkki: Viimeinen yksisarvinen

”Sen metsässä oli aina kevät, koska se asui siellä, ja se vaelteli kaiket päivät suurten lehmusten keskellä vartioiden eläimiä, jotka elivät maassa ja pensaiden alla, pesissä ja luolissa, kuopissa ja puunlatvuksissa. Sukupolvi toisensa jälkeen, niin sudet kuin kaniinitkin yhtälailla, ne metsästivät ja rakastivat ja saivat pentuja ja kuolivat, ja koska yksisarvinen ei tehnyt mitään näistä, se ei milloinkaan uupunut katselemaan niitä.”

Peter S. Beaglen kirjoittama Viimeinen yksisarvinen on varmasti yksi ihanimmista kirjoista, mitä on koskaan kirjoitettu – ainakin se on taatusti ihanimpia niistä, joita minä olen ikinä lukenut, ja olen muuten lukenut aika paljon.

Koko kirja on alusta loppuun kirjoitettu juuri niin kaunista, nokkelaa ja oivaltavaa kieltä käyttäen, kuin yllä olevassa esimerkissä. Kirjoitustyylin ehdottomana vahvuutena on nimenomaan henkeäsalpaava kuvailu, joka on aivan omanlaistaan! Yksisarvinen esimerkiksi ”ei enää ollut huolettoman meren vaahdon värinen, vaan pikemminkin niin kuin lumi joka leijuu alas kuutamoyönä”.

Kirjan tapahtumat tempaavat mukaansa. Yksisarvinen jättää sireenimetsänsä etsiäkseen lajitoverinsa, joita kukaan ei ole nähnyt muutamaan ihmisten sukupolveen. Matkallaan yksisarvinen kohtaa monia mielenkiintoisia hahmoja, joista erityisen hauskoja ovat vain pientä sivuosaa esittävät runoja lausuva ja hieman höpsähtänyt perhonen sekä hämähäkki, joka kuvittelee voivansa kutoa niin upean verkon, että se kannattelee kuutakin.

Etenkin yksisarvisen itsensä hahmo on todella suloinen ja onnistunut. Yksisarvista on helppo rakastaa, niin aidontuntuinen se on vahvuuksineen ja pikkuvikoineen, joista mainitaan esimerkiksi hienoinen turhamaisuus.

Viimeinen yksisarvinen on takuuvarma valinta kaikille, jotka nauttivat laadukkaasta, kauniista ja ainutlaatuisen omaperäisestä fantasiakirjallisuudesta, jossa on sopiva ripaus tarinan tuntua.

P.S. Kirjasta on tehty myös samanniminen animaatio, ja postauksen kuvat ovat juuri siitä!

Translation: This is just a book tip of Peter S. Beagle's book The Last Unicorn. It's really lovely and I truly recommend you read it, if you like beautiful and unique fantasy. I'm sorry, but I'm too lazy to translate the whole review. :3

6 kommenttia:

 1. Ooo kuulostaa ihanalta! Pitääkin kattella jos löytyis täältä meiän kirjastosta ;)

  VastaaPoista
 2. Tuo kuulostaa tosi ihanalta kirjalta! Ainakin teksti pätkä oli tosi kauniisti kirjoitettu ja houkuttelee minut lukemaan koko kirjan:). Täytyypäs etsiä tuo kirjastosta!
  Eihän kirjailija satu olemaan suomalainen? Nimi vaikuttaa joltain englantilaiselta yms. Tarvitsisin nimittäin jonkun kivan suomalaisen kirjailijan pari kirjaa koulussa tekemääni kirjailijakansiota varten:,>.

  VastaaPoista
 3. nestling: Kannattaa! Se on todella uskomattoman kaunis kirja. *-*

  Iris: Se on aivan ihana tosiaan! Ei, kirjailija on vissiin britti tai amerikkalainen, täytyy tunnustaa etten tiedä. :D

  VastaaPoista
 4. Kiitos kirjavinkistä! Kuulostaa suloiselta ja hyvältä tuo kirja etenkin kuvailun kannalta, vaikken yleensä luekkaan tuon tapaisia kirjoja.
  Hän, joka ei ole keksinyt nimimerkkiään.

  VastaaPoista
 5. Hän, joka ei ole keksinyt nimimerkkiään: Olepa hyvä! Erikoinen, taianomainen kuvailu on nimenomaan tuon kirjan suuria vahvuuksia, vaikka toki myös juoni on liikuttava. Onnea nimimerkin keksimiseen! :D

  VastaaPoista
 6. Kummityttöni ihastui tähän samaan kirjaan, kun löysi sen kirjaston uumenista. Nyt hän toivoi joululahjaksi jotain "samanlaista", mutta apua!, mikä se sellainen kirja olisi? Tuleeko sinulle mieleen mitään? Tyttö tykkää hevosista ja Twilight -sarjasta, ikää 12 vuotta. Terveisin anonyymi kirjastontätinuttura ;)

  VastaaPoista